null

להבין אקזמה אצל תינוקות

עור הנוטה לאקזמה או דלקת עור אטופית אצל תינוקות הוא בעיה נפוצה המופיעה על פי ההערכות בקרב 1 מתוך 10 תינוקות(1). התסמינים הם עור יבש, מקושקש ואדמומי על הקרקפת והפנים של של התינוק (בעיקר הלחיים), העשויים להתפשט לזרועות ולרגליים, ומופיעים בדרך כלל בגיל חודשיים או שלושה(2)(3). אך אין צורך להיבהל – גם אם את חוששת שלתינוקך עור הנוטה לאקזמה, הבעיה ניתנת לטיפול בקלות, ואצל תינוקות רבים היא פשוט עוברת עם הגיל.

Understanding_Baby_Eczema-1
1. מה גורם לעור הנוטה לאקזמה אצל תינוקות?

אנו נוטים לחשוב כי תינוקות נולדים עם עור מפותח במלואו, אך מסתבר שזוהי טעות. אנו יודעים כעת כי עור של תינוק דק יותר מעור של מבוגר, ומחסום העור עדיין מתפתח, ולעור התינוק יש גם נטייה לאבד מים מהר יותר מעור של מבוגר(4).


כל הגורמים הללו יחד הופכים את עור התינוק לרגיש יותר ליובש ולחיידקים, העלולים לגרום למצבים נטייה לאקזמה(5). התגלה גם כי עשוי להיות מרכיב תורשתי; אם לאם או לאב עור הנוטה לאקזמה, גם לתינוק סיכוי גבוה יותר לעור כזה(6).

Understanding_Baby_Eczema-2
2. כיצד לטפל בעור הנוטה לאקזמה של תינוק?

הנה מספר עצות שנועדו לסייע לתינוקך בהתמודדות עם בעיית עור נפוצה מאוד, אך הגורמת לאי נוחות ניכרת:

להשתמש בתכשיר לחות לתינוקות


לאחר הרחצה, מרחי תכשיר לחות עדין ונטול חומרים מגרים לתינוקות עם שיבולת שועל קולואידית. התכשיר משפר את תפקוד מחסום העור ואצירת הלחות בעור התינוק(7). מומלץ להשתמש בתכשיר לחות מרגיע כגוןRestoraderm Soothing Moisturizer של צטאפיל.


להלביש את התינוק בבגדים נוחים


בחרי בבגדים רפויים העשויים מכותנה למניעת שפשוף חזק מידי של עור התינוק עם הבגדים והתפתחות גירויי עור. מומלץ להשתמש בכביסה בדטרגנט עדין ונטול ריח(8).


טיפול בגירוד


עור תינוק הנוטה לאקזמה עלול להיות מגרד מאוד, ואף למנוע שינה אצל חלק מהתינוקות. התינוק עלול לגרד את העור היבש, ולהחמיר בכך את הפריחה או אף לגרום לזיהום. לכן חשוב מאוד להשתדל להקל על הגירוד באמצעות תחליב לחות


עדין עם מרכיבים המרגיעים גירוד(9). חשוב לגזוז את ציפורני התינוק ואפשר גם להשתמש בכפפות(10).


בדיקת המרכיבים


בעוד מוצרים המבוססים על צמחי מרפא הפכו לנפוצים גם בתכשירי טיפוח לתינוקות, מרכיבים מסוימים המצויים בתכשירי ניקוי ותחליבים אלו עלולים לגרום לגירויים. לכן יש לבחור מוצרים המיועדים ספציפית לעור הרגיש של תינוקות, כגון התרחיץ המרגיע ashothing Westoraderm SoR של צטאפיל(11).


אמבטיות קצרות


מומלצות אמבטיות קצרות של 10 דקות במים פושרים בטמפרטורה של 38°C (12) – עם תכשירי ניקוי עדינים המיועדים ספציפית לעור הרגיש של תינוקות. עם סיום האמבטיה, יבשי בטפיחות את עור התינוק במגבת נקייה, ולזכור להשתמש בתכשיר לחות או שמן לתינוקות לאגירת הלחות בעור.


בדיקת החום והלחות


חום עלול להוות גורם דחק, ולגרום להתפתחות עור תינוק הנוטה לאקזמה או דלקת עור אטופית. וודאי שתינוקך אינו מכוסה ביותר מידי שמיכות, וכי הטמפרטורה השוררת בחדר התינוק נוחה. טמפרטורה בסביבות 18°C היא אידיאלית(14). יש הורים המשתמשים גם במפזר לחות בחדר התינוק להוספת לחות לאוויר ולאספקת לחות לעור צמא(15).


פנייה לטיפול רפואי


אם התסמינים מחמירים, ובעיקר אם מופיעים שלפוחיות וגלד צהבהב על הפריחה של התינוק, יש לפנות לטיפול רפואי. בעור נוטה לאקזמה של תינוקות עלול להתפתח לעתים זיהום, העשוי להצריך טיפול אנטיביוטי(16).


יש לזכור כי עור תינוק הנוטה לאקזמה, שאף שעלול לעורר בהלה עם הופעתו אצל תינוקך, הוא מצב נפוץ מאוד, ואחת מבעיות העור הקלות ביותר לטיפול בקרב תינוקות. באמצעות הצעדים המתוארים לעיל ניתן לעזור לתינוקך להרגיש טוב יותר.